Binnendeuren 18de eeuws herenhuis

Home
Contactgegevens
CURSUS houtbewerken
Het atelier
Werkwijze
Houtkeuze
Restauratie en Reconstructie
Gespecialiseerd Timmerwerk
Handgemaakte Trappen
Meubelmakerswerk
Ornamenten en Beeldhouwwerk
Houtdraaiwerk
- Werkstukken 2017
- Werkstukken 2016
- Werkstukken 2015
- Werkstukken 2014
- Werkstukken 2013
- Werkstukken 2012
- Werkstukken 2011
- Werkstukken 2010
- Werkstukken 2009

In het 18de eeuws herenhuis worden alle bestaande hardboard binnendeuren verwijderd en nieuwe deuren gemaakt die meer in het tijdsbeeld passen van dit monument. Omdat er geen enkele originele deur aanwezig is, of zichtbare details of sporen te zien zijn van hoe het ooit geweest was, heb ik een ontwerp gemaakt dat ge´nspireerd is op oude bouwkundige tekeningen van een nabij gelegen pand.
Op deze tekeningen zijn de verschillende verdiepingsvloeren te zien met de verschillende binnendeuren. Zo zijn de binnendeuren op de zolderverdieping veel eenvoudiger dan de stijlvolle deuren op de baganegrond of eerste verdieping.

bindeur.jpg
Constructie binnendeur zolderverdieping

Om het interieur zo historisch verantwoord mogelijk te maken is dit ook in het nieuwe ontwerp opgenomen. Zo kent het pand zometeen 3 verschillende deuren. De binnendeuren op de zolderverdieping bestaan uit brede stijlen en dorpels met ojief profilering met daarin geschaafd en geploegde planken, terwijl de deuren een verdieping lager voorzien zijn van een meer complexer profiel en deurpanelen met bossing. Een aantal kastdeuren worden uitgevoerd als opgeklampte deuren met geschaafd en geploegde planken, zodat er een duidelijk onderscheid is van deuren die naar kamers leiden, en deuren waar een kastruimte achter zit.

1deuren.jpg

1profieldeuren.jpg
Detailfoto profilering deuren zolderverdieping

1deuren2.jpg
Enkele binnendeuren voor de zolderverdieping