Binnendeuren Amsterdamse school

Home
Contactgegevens
CURSUS houtbewerken
Het atelier
Werkwijze
Houtkeuze
Restauratie en Reconstructie
Gespecialiseerd Timmerwerk
Handgemaakte Trappen
Meubelmakerswerk
Ornamenten en Beeldhouwwerk
Houtdraaiwerk
- Werkstukken 2017
- Werkstukken 2016
- Werkstukken 2015
- Werkstukken 2014
- Werkstukken 2013
- Werkstukken 2012
- Werkstukken 2011
- Werkstukken 2010
- Werkstukken 2009

Ter compleet making van het interieur voor een expressionistisch rijksmonument, worden er 4 zware eikenhouten binnendeuren, en 5 beuken kastdeuren bijgemaakt in de stijl van de Amsterdamse school. 
De indeling van de kamers zijn tijdens eerder verbouwingen gewijzigd. Bij deze restauratie zijn de kamers, aan de hand van de originele tekeningen, zo goed mogelijk naar de oorspronkelijke indeling teruggebracht waardoor er sommige deuren wisselen van plaats en anderen bijgemaakt dienen te worden.   

pa1.jpg
En van de bestaande eiken deuren

De binnendeuren zien er relatief eenvoudig uit, toch zit er meer werk in dan men zal vermoeden. Om de deuren constructief goed in elkaar te zetten is het noodzakelijk dat een pen, voor de pen- en gatverbinding, zo'n 2 cm korter is dan de breedte van de deurstijl. Dit is van belang zodat een deur niet krom of scheluw trekt, als gevolg van een te korte pen. Omdat de stijlen maar liefst 25 cm breed zijn, is het steken van zo'n diep gat niet mogelijk. De stijlen moeten dus eerst gehalveerd worden, de gaten steken in de "halve" deurstijlen, die vervolgens weer op de correcte manier aan elkaar verlijmd moeten worden.
Tevens is het 2-zijdig rondschaven van de deurpanelen en het strak afschuinen van de spijlen, zodat alle exemplaren exact hetzelfde zijn, een tijdrovend stuk handwerk.   
 
 

deurencarp.jpg
Kwartiers gezaagd hout voor de binnendeuren

p9190029.jpg
Spijlen profilering in elkaar gelijmd

de7.jpg
Detailfoto enkele binnendeuren

de6.jpg
Detailfoto bol geschaafd paneel

deurencarp11.jpg
Detailfoto spijlen profilering

de3.jpg

pb1402221.jpg
En van de nieuwe eiken binnendeuren