Impressie cursusavond houtbewerken

Home
Contactgegevens
CURSUS houtbewerken
Het atelier
Werkwijze
Houtkeuze
Restauratie en Reconstructie
Gespecialiseerd Timmerwerk
Handgemaakte Trappen
Meubelmakerswerk
Ornamenten en Beeldhouwwerk
Houtdraaiwerk
- Werkstukken 2017
- Werkstukken 2016
- Werkstukken 2015
- Werkstukken 2014
- Werkstukken 2013
- Werkstukken 2012
- Werkstukken 2011
- Werkstukken 2010
- Werkstukken 2009

8 weken nadat de cursus houtbewerken van start is gegaan, staan iedere week 12 enthousiaste cursisten vol aandacht te werken aan de verschillende werkstukken. Wat hebben we gedaan in deze eerste weken ?

- Zaag- en steekoefening -
Het inzagen en uitkepen van het hout met kapzaag en steekbeitels, gevolgd door een halfhoutverbinding en het werken met de grondschaaf.

- Slijpen en wetten van steekbeitels -

- Schaafoefening - 
Het vlakken en op dikte schaven van het hout met de houten rijschaaf. Schuine en ronde kanten schaven met de stalen blokschaaf, en het afstellen van houten en stalen schaven.

dscn14402.jpg


- Eigen ontwerp stoelpoot met regelwerk - 
Het eerste werkstuk bestaat uit het ontwerpen van een eigen stoelpoot. Hierbij wordt het hout eerst vlak en op dikte geschaafd  met de houten rijschaaf en daarna vorm gegeven. De poot wordt voorzien van een bovenregel die met pen- en gatverbinding in elkaar wordt gepast. Gaten worden hierbij met de hand gehakt en pennen met de hand gezaagd.

- Raamwerk met verschillende verbindingen - 
Het tweede werkstuk waar de cursisten aan werken is een raamwerk met kruisroede, bestaande uit allemaal verschillende verbindingen zoals: een halfhoutverbinding, halfhout met zwaluwstaart, halfhout met verstek, verschillende authentieke pen- en gatverbindingen, verstekken maken en het togen en opwiggen van de verbindingen.
Ook hierbij worden gaten met de hand gehakt en pennen met de hand gezaagd. De cursisten leren bij dit werkstuk het "paren" (merken) van het hout, het afschrijven van het werkstuk, en het maken van authentieke verbindingen met behulp van traditioneel timmermansgereedschap.   


Een impressie van de cursusavonden

dscn1526.jpg

dscn1534.jpg

 

dscn1569.jpg

 

dscn1567.jpg

dscn1543.jpg

  

dscn1532.jpg

  
  

dscn1568.jpg