Deelname atelier open monumentendag 2016

Home
Contactgegevens
CURSUS houtbewerken
Het atelier
Werkwijze
Houtkeuze
Restauratie en Reconstructie
Gespecialiseerd Timmerwerk
Handgemaakte Trappen
Meubelmakerswerk
Ornamenten en Beeldhouwwerk
Houtdraaiwerk
- Werkstukken 2017
- Werkstukken 2016
- Werkstukken 2015
- Werkstukken 2014
- Werkstukken 2013
- Werkstukken 2012
- Werkstukken 2011
- Werkstukken 2010
- Werkstukken 2009

openm.jpg

Zaterdag 10 en zondag 11 september is het atelier aanwezig in de voormalige Sint-Jozefkerk te 's-Hertogenbosch. Tijdens deze dagen zijn er een aantal werkstukken te bezichtigen die met het thema van dit jaar: "Iconen en Symbolen" te maken hebben, en er zal gedurende de dag ambacht gedemonstreerd worden.

sintjozef.jpg

Tussen 1857 en 1859 werd de Sint-Jozefkerk gebouwd in 's-Hertogenbosch naast het voormalige klooster van de paters Redemptoristen. De neogotische kerk werd gebouwd naar het ontwerp van architect Arnoldus van Veggel, die zijn jonge leven als timmerman begonnen was, maar uitgroeide tot een vooraanstaand architect van waterstaatskerken in de periode van 1824 tot 1875.

stjozef.jpg

Het kerkmeubilair zoals de communiebanken zijn gemaakt door beeldhouwer Hendrik van der Geld. De preekstoel is ontworpen door beeldhouwer, ornamentsnijder en restauratiearchitect Lambertus Christianus Hezenmans. Beide beeldhouwers hebben samen, aannemelijk rond dezelfde tijdsperiode, gestudeerd aan de Koninklijke School voor Nuttige en Beeldende Kunsten Den Bosch. De getalenteerde Hendrik van der Geld was in de leer bij atelier gebr. Goossen voordat hij zijn eigen atelier begon, en de eveneens begaafde Lambertus Hezenmans in het atelier van Louis Veneman.  

vandergeld.jpg
Hendrik van der Geld

hezenmans.jpg
Lambertus Christianus Hezenmans

Deze school vond zijn oorsprong onder het bewind van Napoleon Bonaparte in het jaar 1812 onder de naam Académie Impériale et Royale de peinture, sculpture et architecture Den Bosch, en heeft daarna tot 1982 bestaan onder verschillende namen.

Vele gerenommeerde ateliers van Bossche beeldhouwers, ornamentsnijders en timmerlieden sierden de oude binnenstad. Veel van deze ambachtslieden wonnen dan ook prestigieuze medailles zoals de Prix de Rome voor uitmuntende vakkennis en vaardigheden, en stonden op wereldtentoonstellingen van Parijs tot Philadelphia.  

Na wat speurwerk te hebben gedaan in het oude leerlingenbestand van de school, is op te maken dat al deze vaklieden samen studeerden, later weer deeltijd docent werden om leerlingen te onderrichten op school, en jongere generaties opleiden in hun eigen ateliers.
Een tijd waarin 's-Hertogenbosch bekend stond om zijn uitstekende vaklieden.  

dscn2062a.jpg
Een foto impressie van deze bijzondere locatie