Opgeklampte binnendeuren

Home
Contactgegevens
CURSUS houtbewerken
Het atelier
Werkwijze
Houtkeuze
Restauratie en Reconstructie
Gespecialiseerd Timmerwerk
Handgemaakte Trappen
Meubelmakerswerk
Ornamenten en Beeldhouwwerk
Houtdraaiwerk
- Werkstukken 2017
- Werkstukken 2016
- Werkstukken 2015
- Werkstukken 2014
- Werkstukken 2013
- Werkstukken 2012
- Werkstukken 2011
- Werkstukken 2010
- Werkstukken 2009

tekeningboerderij6.jpg
Ontwerp in potlood getekend

Opgeklampte deuren komen tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar voor als poort zijnde. Normaal bestaat een opgeklampte deur uit een los regelwerk, met halfhout verbindingen in elkaar gezet, met daarop losse planken bevestigd.
In tegenstelling tot een deur die met een pen- en gatverbinding is gemaakt, zijn halfhout verbindingen minder sterk omdat ze niet volledig opgesloten zitten. Daarom wordt er een schoor in de deur gemaakt die het uitzakken ervan voorkomt. 
Het nadeel van een los regelwerk is dat na verloop van tijd er een wisselwerking optreed tussen het regelwerk en de losse planken vanwege het uitzetten en krimpen (werken) van het hout. Hierbij zouden de planken buiten het regelwerk uit kunnen komen te steken. Vaak worden de planken dan ook iets terug gehouden zodat de deur ten alle tijden goed sluit. Dit brengt dan vervolgens weer het gevolg mee dat er geen normaal slot in kan.
 
Om toch een zo fraai mogelijk uitziende deur te krijgen, heb ik een regelwerk gemaakt dat met pen- en gat verbindingen in elkaar is gelijmd en waarbij de planken, niet op, maar in het regelwerk vallen. Je krijgt hierbij een normale, 4 cm dikke deurstijl waar de 2 cm dikke dwarsklampen met pen- en gatverbindingen in vallen. De planken, ook 2 cm dik, komen vervolgens met een tand en groef, tussen de deurstijlen in te zitten. De deurstijlen aan de voorzijde zijn net zo breed als de planken. 
Een duidelijke doorsnede hiervan is te zien op de bovenstaande tekening.       

opgeklamptedeurkl6.jpg
Detailfoto ingekeepte schoor met halfhoutverbinding

opgeklamptedeurkl5.jpg
Detailfoto ojief profilering van de keukendeur

afwdeur.jpg
Keukendeur afgehangen