Stalramen voor historische boerderij

Home
Contactgegevens
CURSUS houtbewerken
Het atelier
Werkwijze
Houtkeuze
Restauratie en Reconstructie
Gespecialiseerd Timmerwerk
Handgemaakte Trappen
Meubelmakerswerk
Ornamenten en Beeldhouwwerk
Houtdraaiwerk
- Werkstukken 2017
- Werkstukken 2016
- Werkstukken 2015
- Werkstukken 2014
- Werkstukken 2013
- Werkstukken 2012
- Werkstukken 2011
- Werkstukken 2010
- Werkstukken 2009

uitslagramen.jpg
Getekende uitslag voor de stalramen

Ter vervanging van oude gietijzeren stalramen voor een woonboerderij, heb ik een aantal getoogde houten kozijnen met valraam en kruisroede verdeling gemaakt.
 
Hoewel er vroeger minder voor handen was, zijn de gebogen rollagen van de muuropeningen zuiver rond gemetseld, de enigste verschillen komen vaak door het verzakken van de muur.   
 
Om toch zo zuiver mogelijk te werk te gaan, meet ik iedere muuropening zorgvuldig op, en door gebruik te maken van oude wiskundige formules reken ik de Radius (straal van de cirkel) uit tot op de honderdste millimeter. Al bedraagt het verschil tussen de muuropeningen slechts 2 of 3 mm in de breedte of hoogte, dan kan dat voor de straal wel eens centimeters verschillen.
Als ik de juiste straal berekend heb, maak ik eerst een zuivere mal voor de bovendorpel van zowel het raam als het kozijn. Vervolgens teken ik, met behulp van de gemaakte mallen, een uitslag op ware grote om zo alle verstekhoeken duidelijk op het hout te kunnen afschrijven. Dit is de zuiverste manier om een perfect getoogd en passend werkstuk te krijgen.  
 

stalramen2.jpg
Getoogd stalraam

stalramen6.jpg
Getoogde bovendorpel met profilering

stalramen5.jpg
Onderdorpel

stalramen3.jpg
Detailfoto profilering

stalramen4.jpg
Detailfoto doorstekende onderdorpel